Sol gastrik arter embolizasyonu olarak da adlandırılan bir yöntemdir. Obezite tedavisinde açlık hissini bastırarak kilo vermeye yardımcıolur. Midenin üst kısmındaki acıkma hissi veren damarların, embolizasyon yoluyla tıkanması sonucunda açlık hormonunu birleştiren hücrelerin sayısının azaltılmasına dayanır.
Bariatrik Embolizasyon Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
İnce tel ve borular ile kasık atardamarına girildikten sonra midenin sol üst kısmındaki karaciğeri, dalağı ve üst mide bağırsak sistemini besleyen atardamara ulaşılır. Buradan sol gastrik artere ulaşılır. Mikrokürecikler kullanılarak tıkama işlemi yapılır.
Bariatrik Embolizasyon Tedavisi İçin Kimler Uygun Adaydır?
Aktif mide ülseri, portal hipertansiyon, siroz, inme, kalp krizi, kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda tavsiye edilen bir uygulama değildir. Mide kanaması ve pıhtılaşma sorunu olan kişiler doktor kararına göre bu tedaviyi alabilir. Fakat mide ameliyatıiçin uygun olmayan ve ameliyat olmak istemeyen hastalar için doktor tarafından uygun görülürse bütün hastalara uygulanabilir.
Bariatrik Embolizasyon Tedavisin Avantajları Nelerdir?
- Hastanın obezite tedaviside kilo vermesine yardımcı olurken oluşabilecek risklerin, cerrahi bir mide operasyonuna göre çok daha az olması.
- Cerrahi mide operasyonlarına göre iyileşme süresi daha kısadır ve bu sayede hasta günlük yaşamına daha hızlı döner.
- Açlık hissini azaltır ve açlık krizlerini önler.
- Bir anda kilo verilmesiyle değil yavaş yavaş kilo verilmesiyle hastanın hayat kalitesini arttırır.
Bariatrik Embolizasyon Tedavisinin Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?
Şimdiye kadar olan işlemlerde olasıbir yan etki görülmemiştir. Hasta aynıgün taburcu olabilmektedir. İşlem sırasında hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre bazınadir riskler ortaya çıkabilir. Nadir görülen riskler şunlardır: Bulantı, işlem yerinde ağrı, apse oluşumu, embolizasyon alanında iskemi, enfeksiyon, değinilen alan dışında tıkama ve kanama, işlem sırasındakullanılan kontrast maddeye karşı herhangi bir reaksiyon.
İşlem Öncesinde Yapılması Gerekenler:
- Hasta işlemden en az 8 saat önce aç olmalıdır.
- Embolizasyon işleminden önce 2 hafta süreyle mideyi koruma amaçl ıproton inhibitörü takviyesi gerçekleştirilir.
- Kan sulandırıcı ilaçlar işlemden 3-4 gün önce
- Mideyi yormamak için işlemden 1 hafta önce yağlı, baharatlı ve acılı yemeklerden uzak durulmalıdır.
İşlem Sonrasında Yapılması Gerekenler:
- Tedavi sonrasında 6 hafta süreyle mideyi korumak için proton inhibitörü kullanılır.
- İşlem sonrasında hasta bir süre gözlem altında En az 4 saat yatakta yatması gerekir.
- Bol sıvı alınması
- İşlemden sonra saatte doktorun önereceği şekilde beslenmeye başlanabilir. Sonrasında ise kişiye özel olarak düzenlenen beslenme planı uygulanır.
- Tam iyileşme 1 hafta sürmektedir.
Doç. Dr. Ömer Faruk Ateş, 1988 yılında Amasya’da doğdu. 2011 yılında Gazi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra 2016 yılının başında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Bölümü’nden uzmanlık unvanını aldı. 2019 yılına kadar aynı hastanenin Girişimsel Radyoloji Kliniği’nde görev yaptıktan sonra Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev almaya başladı. Halen Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü’nde çalışmaktadır.